فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1391)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ابویسانی، فرشید موسوی صفحه 1
    ساختگرایی (Structuralism) به مثابه یکی از بارزترین جنبش های تاریخ اندیشه آدمی، در فاصله میان دو جنگ جهانی متولد شد و در حال حاضر نیز در نوع خود نگرشی پویا و رو به رشد است. به همین دلیل نمی توان به نوعی ارزیابی نهایی و کامل در این باره دست یازید. اندیشه «ساخت» (structure) از قدمتی به مراتب طولانی تر برخوردار است این اصطلاح در قرن هفدهم میلادی به واژگان زیست شناسی افزوده گردید ودر قرن نوزدهم در مطالعه زبان، ادبیات و نیز فلسفه به کار گرفته شد. اصطلاح «نظام» (system) که امروزه نزدیکترین اصطلاح به مفهوم «ساخت» به شمار می رود اشاره به نظریه نظم عبد القادر جرجانی در نگاه ادیبان دارد. آن چه که در این جستار نوشته آمده تحلیلی است «زبان شناختی – ساختاری» از قصیده «الظل و الصلیب» صلاح عبدالصبور شاعر و نویسنده مصری که یکی از پرچم داران جنبش شعر آزاد در ادبیات عربی و از رهروان پست مدرنیسم متاثر از اندیشه غربی است. در این پژوهش ابتدا سعی بر آن است تا با بررسی زبان شناختی (آوایی و دستوری) قصیده که به فرم و صورت مربوط می شود پرداخته شود، سپس محتوا و بررسی زیر ساخت و پیکره مضمون آن با خوانشی ساختاری از این اثر ادبی شاعر شهیر مصری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زبان شناختی، ساختاری، صلاح عبد الصبور، یاکوبسن، الظل و الصلیب
  • سید مهدی مسبوق، حسین بیات صفحه 26
    بینامتنی، نظریه ای است به منظور خوانش عمیق تر متن ادبی و دستیابی به ناگفته های آن. این نظریه به روابط بین متونی می پردازد که موجب آفرینش متن جدید می شود. قرآن کریم یکی از متونی است که سروده های بسیاری از شاعران با آن پیوند و ارتباط بر قرار نموده است؛ از جمله این شاعران احمد شوقی، شاعر معاصر مصری است که تعابیر و مفاهیم قرآنی به گونه ای هنرمندانه و با خلاقیتی خاص، توام با ظرافت های ادبی در شعر او به کار رفته و باعث جذابیت و تاثیر گذاری فوق العاده اشعار او شده است. بدین منظور پژوهش حاضر در پی آن است که با روش تحلیلی- توصیفی به تبیین و تشریح گونه های مختلف بینامتنی قرآنی در اشعار این شاعر نامی مصری بپردازد و تکنیک های متنوع بینامتنی را در بافت شعری او بررسی نماید تا از این رهگذر به شناخت چگونگی و میزان تاثیر گذاری قرآن بر روساخت و ژرف ساخت اشعار او دست یابد.
    کلیدواژگان: قرآن، بینامتنی، متن حاضر، متن غایب، احمد شوقی
  • حمیدرضا مشایخی، سیده زینب خدادی صفحه 52
    اثرادبی نوشته ای است که درآن زبان متداول باروش ها وتمهیداتی که شاعر به کار می برد به هم میریزد تا زبانی ناآشنا با نظامی جدیدبه وجودآید و این همان چیزی است که از آن به آشنایی زدایی تعبیر می شود این نوع کاربرد، زبان را ازحالت کاربرد اعتیادی بیرون می آورد و باعث برجسته شدن خصوصیت های آن می شود. از نظر ساختار گرایان هنجار گریزی یکی از موثرترین روش های برجستگی زبان و آشنایی زدایی در شعر است که بسیاری از شاعران از آن بهره برده اند. در ادبیات معاصر عرب به دنبال شرایط حاکم بر جامعه بعد از جنگ جهانی دوم وتاثیراتی که زبان وفرهنگ کشورهای اروپایی بر اعراب داشتند شاعران بسیاری به این شیوه اهتمام ورزیده اند وزبان شعر خود را متفاوت از قبل بیان کرده اند. یکی از شاعرانی که از هنجار گریزی در جهت برجسته سازی اشعار خود بهره برده است نزار قبانی است. وی با تاثیر از فرهنگ و ادبیات غربی و نگاه نافذ به میراث شعر عربی در جهت هنجار گریزی آوایی، معنایی، واژگانی، سبکی، و... گامهای موثر در زبان شعری برداشت. از اینرو این جستار در پی بررسی انواع هنجار گریزی قبانی در دیوان شعری «الرسم بالکلمات»است.
    کلیدواژگان: آشنائی زدایی، برجسته سازی، هنجارگریزی، نزار قبانی
  • حسن گودرزی لمراسکی صفحه 81
    امروزه ادبیات ارتباط تنگاتنگی با علوم مختلف ازجمله روان شناسی دارد و نقش روان شناسی در آن از جنبه های مختلف قابل بررسی است که یکی از آن ها شخصیت و شخصیت پردازی است.شخصیت پردازی از عناصر بسیار پراهمیت هر اثر ادبی به خصوص نمایشنامه است؛ چراکه نویسنده با قدرت و توانایی خود، شخصیت های اثرش را درنظر خواننده کاملا واقعی جلوه می دهد. این جستار برآن است تا با روش تحلیل محتوا، به شخصیت پردازی در یکی از نمایشنامه های معروف ادبیات معاصر عربی با عنوان «تراژدی حلاج» اثر صلاح عبدالصبور، بپردازد و جنبه های مختلف شخصیت های آن را اعم از: ایستا، پویا، قراردادی، نوعی و همه جانبه، نقد و بررسی کرده سپس هر شخصیتی را در جایگاه مناسب خود قرار دهد. در این مقاله به نقش رئالیستی شخصیت پردازی نیز اشاره می شود؛ چراکه دراین تراژدی به کمک حلاج، اندیشه های واقع گرایانه نویسنده به نمایش گذاشته و با بکارگیری عنصر گفتگو شخصیت های منفی، مثبت، معتدل و مقاوم آن معرفی می شود.
    کلیدواژگان: تراژدی حلاج، شخصیت، شخصیت پردازی، گفتگو و رئالیسم
  • احمدرضا حیدریان شهری صفحه 103
    قابیل به عنوان نخستین قاتلی که در پهنه ی آفرینش با دست یازیدن به قتل برادرش هابیل، نخستین گناه ذاتی را مرتکب گردید از جمله شخصیت هایی است که بسیاری از سرایندگان در ادبیات جهانی از او به عنوان نماد سرکشی و عصیان یا فساد و تباهی در سروده های خویش بهره گرفته اند؛از جمله ی بزرگترین این سرایندگان در حوزه ی ادبیات معاصر عربی، بدر شاکر السیاب، شاعر عراقی است که پیوسته در سروده هایش برای ترسیم تبهکاری و ویرانگری نوع بشر از این شخصیت به عنوان خاستگاه خونریزی و ستم پیشگی بهره می جوید.
    نویسنده در این جستار بر آن است تا پس از گذری کوتاه به داستان هابیل و قابیل در قرآن کریم، شخصیت قابیل را به عنوان نماد شرارت انسان امروز در شعر بلند «المومس العمیاء»بدر شاکر السیاب - که استعاره از میهن شاعراست- مورد واکاوی قرار دهد؛ بدین منظور ابعاد گوناگون تصویرسازی شاعر از این نماد با روایت کشمکش پیوسته ی قابیل به عنوان عنصر شرارت با هابیل در جایگاه رمز و اسطوره ی قربانی، آغاز و با توصیف تباهی و ویرانی و اندوه برخاسته از حاکمیت قابیل در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی عراق و ترسیم فضای عاطفی شعر ادامه می یابد و سرانجام با واکاوی اندیشه ی چیرگی نهایی قابیل(عنصر شر) در ذهن شاعر به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: قابیل، جدال خیر و شر در شعر، شعر معاصر عربی، بدر شاکر السیاب، عراق
  • کبری خسروی، طیبه سیفی صفحه 128
    عمر ابوریشه، شاعر معاصر سوریه به شاعر وطن و عشق شهرت دارد. وی در شعر معاصر سوریه به عنوان یکی از نوگرایان و حلقه اتصال کلاسیک و رمانتیک محسوب می شود. اشعار او به سبک کلاسیک شعر عربی سروده شده اند و تاثیر مکتبهای ادبی همچون کلاسیک، رمانتیک و تا حدی سمبولیسم در اشعار او نمایان است. بررسی اشعار این شاعر نشان از آن دارد که او در نظم شعر همچون دیگر شاعران معاصر، به محورهای و موضوعات زیادی اهتمام ورزید، اما برخی موضوعات بیشتر مطمح نظر وی بودند، هر چند این موضوعات در اشعار دیگر شاعران نیز یافت میشود؛و لیکن فراوانی زیاد، اهمیت و نگاه خاص شاعر به آن موضوعات ضرورت تحلیل و نقد آنها را موجب می شود که مقاله حاضر به این مهم همت گمارده است. تامل در اشعار این شاعر گواه آن است که مهمترین درون مایه های شعری او عبارتند از: غزل و توصیف برخی ویژگی های جسمانی و نیز حالات و روحیات زن؛ زن در عرصه اجتماع، وطن و زن فلسطینی؛ مسائل سیاسی که مربوط به قضیه فلسطین و مسائل سیاسی کشور سوریه و بخصوص مبارزات مردم با استعمار فرانسه است؛ تاریخ اسلام که به دوران پیش از رسالت پیامبر اسلام (ص)، پس از آن و برخی حوادث صدر اسلام میپردازد؛ وصف طبیعت که به عنوان رمز در شعر او بروز پیدا کرده؛ وصف برخی آثار ماندگار تاریخ، مناسبتهای مختلف که مشتمل بر حوادث عام و خاص می باشد. در این بخش اشعار مربوط به بزرگداشت برخی شاعران بزرگ نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: عمر ابوریشه، شعر معاصر سوریه، مضامین شعری، نقد
  • علی باقر طاهری نیا، مجید صمدی، سبحان کاوسی صفحه 160
    گاستون باشلار، فیلسوف، ریاضیدان، فیزیکدان و ناقد ادبی فرانسوی، با تکیه بر چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش، یک شیوه نقدی جدید در حوزه ادبیات، ارائه نمود. در روش نقدی او، شاعر ابتدا اندیشه ذهنی خود را در تخیلاتش میپروراند و بعد، آن اندیشه ها را در قالب کلمات، به وجود لفظی و تصاویر شاعرانه مبدل میسازد؛ به نظر او عناصر چهارگانه، منبع الهام و شکلگیری خیالی هستند که اثرگذاری و اعجابانگیزی فراوانی در پی دارند. او آب را یک موجود زنده، مونث و پراحساس میداند که در حالتهای مختلف، تخیلات مختلفی را به مخاطب القا میکند. این شیوه نقدی در برخی قصاید شاعران طبیعتگرا، از جمله قصیده «یتوهج کنعان» عزالدین مناصره دیده میشود. مناصره، شاعر متعهد فلسطینی، در سرودن این قصیده به طبیعت گرایش فراوانی یافته و آب در کنار پدیده های طبیعی دیگر در این قصیده، کارکرد فراوانی دارد. دریا، چشمه، باران، اشک و شبنم، هر یک در این قصیده طولانی، جایگاه مهمی داشته و با دلالتهای واقعی و رمزی خود، تخیلی را ایجاد نمودهاند که در بسیاری از موارد، بر اساس تخیل ابداعی باشلار، قابل تفسیر و تحلیل است؛ البته شایان ذکر است که این امر، با توجه به گرایشهای پستمدرنیستی مناصره و هنجارشکنی های او، مصداق کامل ندارد و در برخی موارد تخیلات شعری او با تخیلات باشلار یکسان نیست.
    این مقاله گامی است در جهت نشان دادن خیال و تصویرسازی های مناصره با استفاده از عنصر آب؛ اینکه آب چه جایگاهی در خیال شعری مناصره داشته و نقش آن در تصویرسازی های شاعر چگونه ارزیابی گشته و تا چه حدی با نقد ابداعی باشلار قابل تطبیق است. به عنوان مثال، الهامات آبهای جاری، ایستا، ژرف، تیره، پاک و شیرین مورد استفاده در قصیده، که با شیوه نقدی باشلار منطبق هستند، مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: آب، نقد ادبی، گاستون باشلار، عزالدین مناصره، قصیده یتوهج کنعان
|
  • Dr. Hossein Abavisani, Farshid Mousavi Page 1
    What is written in the analytical essays, "linguistic - structuralism" of the ode alzel-o- va alsalib" Salah Abdossabor Egyptian poet and writer of free verse movement in the holders flag and Arabic literature from the monk Postmodernism has influenced thought Western. In the first study to try it reviews linguistic (phonetic and grammatical) ode to the form and face is concerned, we paid and then reviews the content and infrastructure and earn ode corpus structural theme of this poetry reading of the poem famous Egyptian poets. In this paper it is trying to investigate what was written before the objectives and results of various qasideh do and we explain the victory of the poet and describe the poem mentioned in various aspects.
    Keywords: linguistic, structural, salah abdossabor, infrastructure, al zel, o, va al salib
  • Dr.Seyyed Mehdi Masboogh, Hosein Bayat Page 26
    One of the most important topics of the literature crisis of the contemporary Arabic poems is the Intertextuality phenomena. This phenomenon is the think of the meaning or term transfer or both of these from one text to another or from one literary work to another. Relationship between a text with another texts is one of important subjects wich are important to researchers:Roland bart, Gerard Genette, Julia Keristeva. This theory is a bout connection between texts that lead to creat a new text. based on this theory every text means based on texts that are read before and these text are beased on codes that we know before. Great substance of Quran is known to Arabic poets and Ahmad Shoughi is one of these poets that his poems have a deep relationship with religion that we cant know their meaning without understand ding genotext and knowing the relationship between them.This research has been conducted in an analytical – descriptive method based on Quran Intertextuality in Ahmad Shoughi,s poems.
    Keywords: Intertextuality, Quran, Ahmad Shoughi, Genotext, Phenotext
  • Hamidreza Mashayekhi, Seyyede Zeinab Khodadi Page 52
    A literary work is a writing in which the common language is manipulated by the methods and arrangements used by poet to produce an unfamiliar language with a new system and this is the same thing which is referred to as defamiliarization. It means that the poet sets aside familiar meanings of words and gives them new meanings. It changes the normal application of language and foregrounds its characteristics. According to the structuralists, deviation is one of the most effective ways of foregrounding the language and defamiliarization in poem used by most poets. In the contemporary Arabic literature, most poets used this method following rapid changes after the Second World War and the effects of language and culture of European countries. Nazar Ghabani is one of the poets who used deviation towards foregrounding their poems. He took effective steps towards different types of deviation under the influence of west culture and literature and by a new view to the heritage of Arab poem. The necessity of understanding these deviations resulted in the investigation of the book'' alrasm belkalemat '' by Nazar Ghabani to specify which type of deviation he had used more as well as the frequency of each of them. On this basis, systematization deviation, phonetic and vocabular deviations are the most frequent techniques of Ghabani's poem. disparate of lines is the most highly usedsystematization evolution and saturation is the most current phonetic evolution in Ghabani's poem. Use of new expressions has a higher application than other cases of vocabular deviation.
    Keywords: Defamiliarization, Foregrounding, Deviation, Nazar Ghabani
  • Hasan Goodarzi Lemraski Page 81
    Today, literature is closely related to several fields of science including Psychology. The role of Psychology in literature is worth studying from different perspectives. One role of Psychology in literature is character analysis which is an important element in any literary work, and in plays, in particular. In plays the playwright presents a real picture of his characters in the minds of his/her readers. Using content analysis, this study is purported to carry out character analysis in one of the famous contemporary Arabic plays entitled "Hallaj Tragedy" by Salah Abdolsabour, and analyse the different aspects of the characters including: Residents,Dynamic,contract,Typical and overall and put each character in its right place. In this article, the realistic role of character analysis will be discussed as well. In this tragedy, with the help of Hallaj, the realistic thoughts and ideas of the playwright are displayed and using the dialogue element, its negative, positive, and moderate and resistant characters will be introduced.
    Keywords: Tragedy, Hallaj, Character, Character analysis, dialogue, realism
  • Dr.Ahmadreza Heidarian Shahri Page 103
    ghabeel as the the first murderer who in the creation arena committed the first inherent sin by killing his brother habeel is from those characteristics that many of the poets in the world literature exploit him as a symbole of rebelliasness and uprisoing or corruption and devastation in their poetry.Badr-shaker assaib the Iraqi poet includes one of greatest poets In the contemporary ‘arabic literature domain who in his poems’always exploits this character for shetching human kind corruotion and destructiveness as the origin of shedding blood and tyranny.The author in this research wants to analyze ghabeel characteristics as the contemporary human evil symbol in badre-shaker assaiab poetry after a brief review of “habeel” and “ghabeel” story in the holy qoran and narratives’ so poet picturing various dimensions of this symbol’starts with reporting “ghabeel” as a mischief agent’constant conflict with “habeel” as a victim symbole and myth and continues with an explanation of corruption and destruction and grief result from “ghabeel”rulership in various dimensions iraqu’s social’economical and political life and shetching the poem’s emotional atmosphere and finally comes to its end by analyzing the final dominance of ghabeel)evil person(pondering in poet’s mind.
    Keywords: ghabeelthe conflict between charity, evil in the poetry contemporary Arabic poetrybadr shaker as, sayyabiraq
  • Kobra Khosravi, Tayebe Seifi Page 128
    Omar Abu Rishah, in the Syrian poetry as one of the modernists and the loop is classic and romantic. His poems have been written in the style of classical Arabic poetry. And effects of literary schools, such as classical, romantic and some symbolism have appeared in his poetry. The poems of the poet from the poetry of his order, like other contemporary poets, many of the priority axes and refuse, but he had some issues further object of desire. Although this topic is also found in the poems of other poets; And high frequency, however, important and unique look at the issues of analysis and critique of the poet to be cause of the present article is assigned to this important endeavor. The poems reflect the poet's evidence that the most important theme of his poetry include Ghazal and describing the physical characteristics and psychological states of women; Women in society, and female Palestinian homeland; Political issues related to political issues in the case of Palestine and Syria, and especially the French-colonial struggles of the people; The mission of the Prophet of Islam (PBUH), and then discusses some of the events of Islam; Describe the nature in his poetry as symbol in the incidence found; some of the lasting effects, Different occasions, which is comprised of general and specific events. In this section, there are some poems about great poets.
    Keywords: Arabic poetry, Syrian contemporary poetry, Omar Abu Rishah
  • Dr. Ali Bagher Taherinia, Majid Samadi, Sobhan Kavosi Page 160
    Gaston Bachelard, the philosopher, mathematician, physicist and French literary critic, relying on the four elements of water, wind, earth and fire, provided a new way of critique in the literature. In his critique, the poet in his mind Envisions the idea of dreams and imagination, and thought into words, then, he converts these ideas into poetic images in the shape of words. According to him, the four elements are the source of inspiration and imagination that ensue influence and wonderful abundance. He consider water to be a live passionate female creature, who infuses different fantasies in the different states to the audience. This kind of critique is seen in some ode of naturalistic poets including Izzo-al-din Al-Monasara, Palestinian poet, to compose this ode paid too much attention to nature and the water along with other natural phenomena has an important role in this ode. Sea, springs, rain, dew and tears, each one in this long ode, has an important place and with their real and symbolic implications, they created the fiction that in many cases, based on Bachelard’s imagination, can be interpreted. It is worth noting that, according to the postmodern tendencies of Monasara, the evidence is not complete. In some cases his poetic imagination is not the same as Bachelard’s imagination. Using the element of water, the position that water has in Monasara’s poetic imagination, the role of water in the poet illustrations and to what extent it is consistent with Bachelard’s innovative critique. This paper is an attempt to show Monasara’s imagery and imagination. For example, the inspiration of flowing waters, static, deep, dark, pure and sweet, used in the ode that are consistent with Bachelard’s method, have been evaluated.
    Keywords: water, literary criticism, Gaston Bachelard, Izzo, al, din Al Monasara, “Yatavajjaho Kanan” ode